Thesaurus

23 Oct

Hey kids!  Hope you all tried to look up synonyms using the Internet thesaurus!

Try using these sites:   www.wordcentral.com or www.dictionary.com

SYNONYMS:  words that have the same or similar meaning

examples:  shout-yell

scared-frightened

gift-present

encourage-motivate

lesson  example:  influence-inspire

Writing Workshop

23 Oct

6+ 1 WRITING TRAITS

Trait2: Organization                                                                                                                                                                                                                                           Writing has a clear beginning, supporting middle, and an excellent ending.

How does my paper begin?

Did I tell things in order?

Does everything link to my message?

How does my paper end?

_________________________________________________________________________

Trait1: Ideas       

What is my message?

Is my message clear?

Did I try hard to make it interesting?

Do I have enough information?

The ideas are clear and they go with the main idea.

Grammar Lesson

14 Oct

A sentence has two parts.

SUBJECT and PREDICATE

Subject:  Who or What  the sentence is about

Predicate:  What is happening; or what the subject is doing

ex. The fat cat sat on the mat.

Subject: The fat cat

Predicate:  sat on the mat

IDIOMS

13 Oct

IDIOM:  GROUP OF WORDS THAT HAVE A “HIDDEN” MEANING

             IDIOM#5  to sleep on it

To make a decision after sleeping the entire night

Example Dialogue:

A: Did you decide whether you’ll take that new job?
B: No, there’s so much to consider, and they need to know tomorrow.
A: I’m sure after you sleep on it you’ll make the right decision.

IDIOM #4

healthy as a horse:  to be very healthy and strong

Example:  Nour is now healthy as a horse.

IDIOM #3

on cloud nine-  to be extremely happy

Example:  Jamal was on cloud nine when he received a 10/10 on his dictation.

IDIOM#2

hit the books-  go to study; to read and to do homework

Example:  I have got a big test tomorrow, so I better hit the books!!

IDIOM#1

black sheep of the family-  a member of the family that is very different

and sometimes is the  troublemaker

Example:  Basil says he is the black sheep of his family.

 

 

 

LESSONS

22 Sep

RRR :   The RESPONSIBILITY to RESPECT the RIGHTS of others

RESPECT (polite, good manners, good sport)

RESPONSIBILITY (duties for a peaceful world)

RIGHTS (happy, healthy, and peaceful life)

As we get older, we have more rights that come with more responsibilities.

Application of RRR to our reading story “A Visit with Grandpa”

                Discussion: Justin learning responsibility and showing respect

Comprehension Questions

22 Sep

Comprehension Questions for the TEST!!

(PLEASE  correct all your answers in your notebooks to get credit for the assignments.)

1.  How do you think Justin feels about going to visit his grandpa?

Answer:  He’s probably glad to get away from home for a while and is excited about being with Grandpa.

2.  What is riding fence?

Answer:  Riding fence is inspecting the entire fence to repair any broken parts to protect animals.

3.  What is the setting of the story?  Explain.

Answer:  It takes place at Grandpa’s ranch in Missouri.  The time could be present or morning.

4.  Why does Justin not want to help Grandpa with the dishes?

Answer:  Justin has had trouble doing the dishes before; he thinks housework is for women only.

5.  Why does Justin want to help Grandpa with the dishes?

Answer:  Justin has feels guilty not helping his Grandpa.

6.  What are some of the responsibilities seen in the story?

Answer: Some of the responsibilities in the story include riding fence to protect the animals, doing our own house chores, untangling the fawn from the wire, preparing food and cleaning up afterwards, teaching Justin that he has responsibilities, and entertaining Justin by taking him to the festivals and rodeos.

7.  How does Justin show respect to his grandpa?

Answer:  Justin shows respect to his grandpa by listening to his grandpa and doing what his grandpa tells him to.  He wants to help his grandpa with the dishes and  the chores, but he doesn’t really know how so he feels guilty.

8.  Why doesn’t the doe runaway when Grandpa and Justin approach?

Answer:  The doe’s fawn is caught in the fence and she doesn’t want to leave it.

 

 

SPELLING WORDS

20 Sep

DICTATION ON Monday, October 10  !!!

Hey kids!  Our spelling words are really easy.

I hope you all get a 100 % !!!

Lesson: long i, a, o ( silent e)

stole, drove, smoke, broke, whole, remote

taste, paste, danger, cable, station

invite, lion, wild, hide, arrive

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.